• team

  023. Koningin Máxima

  023. Queen Máxima

 • team

  025. Blauwe reiger

  025. Blue heron

 • team

  027. Tommie

  027. Tommy

 • team

  036. Ella

  036. Ella

 • team

  088. Ooievaar

  088. White stork

 • team

  097. Roos

  099. Rose

 • team

  098. Fuut met 2 jongen

  098. Great crested grebe with 2 youngsters

👨🏻‍🎨

Portretten pagina 1

023. Koningin Máxima

Alleen haar prachtige Zuid-Amerikaanse ogen.

Tekening naar een foto

025. Blauwe reiger

Ardea cinerea Linnaeus 1758. Eng. grey heron. Ned. blauwe reiger.

Latijn cinereus betekende askleurig, ook wel: grijs. De blauwe reiger is dus een ‘askleurige’, een vogel met de grijze kleur van de as van een sigaar (Latijn cinis: as). Naar de blauwgrijze bovenkant is hij in vele talen benoemd, hoewel in oudere namen vaker naar het grijze dan naar het blauwe. In Nederland was er in 1363 grauwe reyger. Belon 1555 had Frans heron cendré: askleurige reiger, en heron gris. Gesner 1555 schrijft dat hij vaak alleen ‘reiger’ wordt genoemd, maar dat soms ‘grauw’ en ‘blauw’ worden toegevoegd (“aut cinereae coeruleaeque cognomen adijcitur”, p.205). ‘De Duitsers noemen hem grauwer reiger en blauwer reiger’. Gesner zelf noemt hem ardea cinerea, een naam die via Ray 1694 bij Linnaeus terechtkomt. De nadruk op grijs is terecht: de bovenkant is eerder grijs dan blauw, bovendien maakt de vogel vaak algeheel een grijze indruk, in het bijzonder bij grijs weer. Maar grijs doet ook tekort aan de rest van de kleuren, zeker in de lente.

‘Asgrijze reiger’ gaat via Plinius terug op Aristoteles. Deze had Grieks erodios pellos, 'loodkleurige', dus donkergrijze reiger (voor erodios zie bij ardea). Gezien de kleur kon ook de kwak, nycticorax nycticorax, maar Aristoteles schrijft dat hij overdag actief is: de kwak jaagt vooral ’s nachts.

Bron: WNVE.nl

Tekening naar een foto

027. Tommie

Kwam als Beagle-puppie en verliet ons na 16,5 jaar als vierde kind. 

Locatie: Lofoten 101, 3524 EP Utrecht.

Tekening naar een foto

036. Ella

Ella van den Berg-van Kippersluis. Geboren 14-5-1953 te de Bilt. We zijn getrouwd op 20 februari 1974  en hebben drie kinderen, Eva, Peter en Paul. Een schoonzoon Jurrit en twee kleinkinderen Roos en Saar. Deze tekening is naar een foto uit september 2018, toen we gezellig en heerlijk in het zonnetje hebben geluncht in het Pakhuus te Oudeschild, Texel.

Locatie: Oudeschild, Texel.

Tekening naar een foto

088. Ooievaar 

Ciconia ciconia (Linnaeus 1758: Ardea ciconia). Eng. white stork. Ned. ooievaar.

Voor een zo bekende soort als de ooievaar hadden de oude Romeinen natuurlijk een naam: ciconia. De etymologie ervan is niet helemaal rond, maar de meeste etymologen denken dat het een klanknaam is. Vroeger werd dan wel eens verbonden met Latijn canere: zingen, maar de ooievaar zingt niet (deze etymologie rond 600 bij Isidorus, maar ook nog bij enkele etymologen van de 20e eeuw). André 1967 vervolgens plaatst ciconia in een reeks namen die waarschijnlijk uit een klanknabootsend kik- voortkwamen (de Latijnse C is qua uitspraak een K). De Vaan 2008 denkt aan ‘een klanknabootsing met reduplicatie’, zoals ook bij Latijn cicada: krekel (reduplicatie is verdubbeling van een woord of van een deel van een woord, soms is het een klinkerwisseling, waarvan 'wirwar' een voorbeeld is). Reduplicatie kan nadruk leggen, zoals het recente ‘meisje meisje’ voor een meisje dat men 'heel erg een meisje' vindt. Ze kan ook herhaling impliceren, zoals waarschijnlijk in (ci)conia: de naam zal staan voor het beroemde klepperen met de snavel (wat Albertus ±1260 al schreef: “eo quod sic sonat cum percussione rostri sic est vocata”, p.618). Perzisch laqlaq voor de ooievaar is van het type verdubbeling (de naam werd overgenomen in het Arabisch) (en in het Turks als leylek). De ‘nadruk’ waarmee het klepperen plaatsvindt, speelde in laqlaq waarschijnlijk mee, in ciconia idem. De ooievaar is in beide namen de luid (en herhaaldelijk) klepperende.

Bron: WNVE.nl

Locatie: Waalseweg 22, 3999 NS Tull en Het Waal

Tekening naar een foto

097. Roos

Ik was lang ontevreden over mijn getekende portretten. "Vlekkerig", vond mijn vrouw. Dit is het eerste portet dat de goede kant op gaat. Nieuwe technieken uitgeprobeerd, richting fotorealisme.

Locatie: Lofoten 101, 3524 EP Utrecht

Tekening naar een foto.

098. Fuut met jongen

Podiceps cristatus (Linnaeus 1758: Colymbus cristatus). Eng. great crested grebe. Ned. fuut.

Latijn cristatus betekende: van een vederbos voorzien, Latijn crista is kam (voor meer hierover zie bij lophophanes cristatus en bij fulica cristata). Van de Europese futen is ook de kuifduiker, podiceps auritus, naar de koppluimen benoemd, maar de fuut heeft ze het sterkst (en in de balts zijn ook nog de twee wangkragen opgezet, het zal altijd de aandacht hebben getrokken). Houttuyn 1763 zei het zo: “De Vogel maakt, door zyne dikke krans om den Hals en zyne Kuif op ’t Hoofd, een zonderlinge figuur” (p.139). Hij kreeg er vele namen voor.

De oudste naam met cristatus erin lijkt Middeleeuws Latijn masca cristata: gekuifd masker, opgetekend in een Oudhoogduitse ‘glosse’ rond het jaar 1000. Suolahti 1909 schrijft dat masca voor de 'bakkebaarden' zal staan; cristata dan voor de koppluimen. Gesner 1555 weet van de koppluimen maar noemt de fuut colymbus maior: grote duiker. Aldrovandi 1603 geeft vervolgens colymbus maior cristatus: grote gekuifde duiker. Linnaeus laat maior vallen, misschien door Worm 1655 en/of door Albin 1731, die hem hierin in ieder geval voorgingen. Willughby 1676 volgt Aldrovandi, wat uiteindelijk huidig Engels great crested grebe opleverde.

Bij de Griekse schrijver Dionysius was er de thrax, ‘de Thracische’, een watervogel 'die nooit aan land komt'. De fuut? Handrinos 1997 geeft voor Griekenland: “regular and fairly numerous only in Macedonia and Thrace” (p.94). Dat is een beperkt gebied, maar wel met Thracië erin, en zowel Pollard 1977 als Arnott 2007 denkt dat Grieken de vogel vergeleken met de Thracische helm: twee bronzen wangplaten, bovenop een kam. En dan zit je bij een baltsende fuut.

Bron: wnve.nl

Locatie: Krommerijnpark West, Utrecht

Tekening naar een foto van Erik Stekelenburg

Portfolio & prijslijst

Klik voor download →

Liefde voor de Domstad, architectuur, fotografie en computers komen samen in mijn realisme.

Back to Top