• team

  102. Stadhuisbrug

  102. Town hall bridge

 • team

  103. Victor Consael

  103. Victor Consael

 • team

  105. Het Jodenrijtje

  105. The Jew row

 • team

  106. Willibrord

  106. Willibrord

 • team

  107. Neude

  107. Neude

 • team

  108. Stadhuisbrug

  108. Townhall bridge

 • team

  109. De kariatiden van de Winkel van Sinkel

  109. The caryatids of the Sinkel Shop

❤️

Architectuur uit de Domstad - pagina 4

102. Stadhuisbrug

De Stadhuisbrug is een brug over de Oudegracht in de binnenstad van Utrecht. Aan de Stadhuisbrug zijn naast het stadhuis en de hoofdvestiging van de gemeentebibliotheek ook diverse winkels gelegen. In de bestrating van de brug is een windroos te zien.

De Stadhuisbrug is in 1547 ontstaan door de verbinding van twee oudere bruggen, de (zuidelijke) Huidenbrug en de (noordelijke) Broodbrug, die tezamen een overkluizing vormen. Het was vroeger bekend onder de naam De Plaats. Op deze plek vonden vroeger de afkondigingen plaats.

Het behoort tot de bekendste pleinen van de stad Utrecht, en wordt onder meer gebruikt voor promotiekraampjes van politieke partijen en straatoptredens. Ook is de elftalfoto van voetbalclub FC Utrecht voor het seizoen 2001-2002 er geschoten. Het plein is tevens een kruispunt van - ruim genomen - vijf straten: de Oudegracht en de Ganzenmarkt aan de noordzijde, het Oudkerkhof, de Vismarkt en de Choorstraat aan de zuidzijde.

Bron: Wikipedia

Locatie: Stadhuisbrug, Utrecht

Tekening naar een foto

103. Victor Consael, Vredenburg

Veel Utrechters kennen de poffertjeszaak nog van het Vredenburg, waar deze tot 2007 te vinden was. Daarvoor stond Victor Consael twintig jaar lang op de Neude. Eerder reisde de demontabele poffertjeskraam langs kermissen door het hele land. In de loop der jaren waren er verschillende eigenaren. De echte Victor Consael — de wafelbakker met die naam — was eind 19e eeuw vanuit België naar Nederland gekomen.

Victor werd in 1847 geboren in Henegouwen. Zijn oom Max Consael was de bedenker van de appelbeignet en de Brusselse wafel. Die reisde met zijn gebakkraam langs kermissen in België en Nederland. De MAX-wafelkramen werden een begrip; er bestaat er nog eentje in Oostende. Victor Consael vestigde zich in 1884 in Breda en trok langs Nederlandse kermissen. Zijn broer Charles deed hetzelfde (de familiegeschiedenis is uitgebreid beschreven op de website van Henk Werk).

Victors kraam was met 12 bij 26 meter de grootste van Nederland, ingedeeld met de typische ‘chambres separées’ (zitboxen). Om indruk te maken noemde Consael zich ‘Etablissement Victor Consael de Paris’ en adverteerde met ‘veritables beignets aux pommes’, naast wafels en later poffertjes. Soms deed hij Utrecht aan, zoals in 1905 de kermis op het Vredenburg, waar de kraam pal naast die van de concurrent stond, het Etablissement Hollandais van D.N. Visser. In Consaels kraam klonk regelmatig live-muziek: Italiaanse operazangers! Dat was wellicht te danken aan zijn Italiaanse echtgenote Domenica Riozzi.

Bron: DUIC.nl

Locatie: Vredenburg, Utrecht

Zekening naar een foto van Henk Werk

105. Het Jodenrijtje

Ella en ik liepen door de Bakkerstraat van de Oudegracht naar de Steenweg. We liepen tot onze verbazing langs het Jodenrijtje, een steegje dat ik in 70 jaar nog nooit had gezien. Alleen door de bijzondere naam al een tekening waard. Het is officieel geen straat maar heeft wel een naambordje. 

Rond 1976 zijn alle huizen gesloopt voor de bouw van een Hema-filiaal. Op een huis uit de 16e eeuw na, een gemeentelijk monument. Volgens jeugdvriend Moshé Lewkowitz was het steegje in die tijd niet Joods. Na de reformatie in 1599 waren Joden in Utrecht nog steeds niet welkom, net als de meeste steden in die tijd. Maarssen was een uitzondering, dat was een “vrijplaats”.

In deze tekening zie je een dubbele reflectie: in de winkelruit zit een reflectie van een huis aan de overkant en daarin zit een ruit met een reflectie. Hij is strakker dan ooit: Voor het eerst lukt de overgang tussen 4 kleuren.

Zoek mijn "Wallie”: E --> R in een hartje.

Lokatie: Bakkerstraat 10, 3511 RW Utrecht.

Tekening naar een foto

106. Willibrord

Het standbeeld voor Sint Willibrord ontstond na zijn 1200ste sterfjaar (in 739). Willibrord sneed zijn mantel in tweeën en gaf de helft aan een naakte bedelaar. Oorsprong van onze stadsvlag en stadswapen.

Lokatie: Janskerkhof, Utrecht

Tekening naar een foto

107. Neude

Het bekendste plein van Utrecht. In de zomer bruisend, in de winter een overdekte schaatsbaan.

Lokatie: Neude, Utrecht

Tekening naar een foto

108. Stadhuisbrug

Met gestileerde Domtoren in een kleur die doet denken aan Utrechts rood.

Lokatie: Stadhuisbrug, Utrecht

Tekening naar een foto

109. De kariatiden van de Winkel van Sinkel

Bij de verbouwing van de Winkel van Sinkel tot 'horecawarenhuis' zijn er kariatiden voor de deur gezet. Goede vriend Tom was adjunct-hoofd culturele zaken bij de Gemeente Utrecht. Hij vertelde dat de kariatiden uit Duitsland zijn gehaald. Bij de plaatsing viel een kariatide uit de hijskraan. De kade raakte zwaar beschadigd. Daar is niks meer van te zien.

Lokatie: Oudegracht 158, 3511 AZ Utrecht

Tekening naar een foto van Wikipedia

Portfolio & prijslijst

Klik voor download →

Liefde voor de Domstad, architectuur, fotografie en computers komen samen in mijn realistische tekeningen.

Back to Top