Vernissage van de startexpositie, 4 februari 2022
Voor het eerst kon ik de vector art die altijd in mijn kamer stond aan familie, vrienden en geïnteresseerden, 30 in totaal, laten zien.
Harts- en kunstvriendin Dymphy van Dijk gaf een prachtige toespraak. Vanwege corona was een dubbele zaal ingericht om aan de bezoekers een presentatie te geven. Koffie en thee van de Musketon. Domtorentjes van banketbakker Theo Blom. Reacties waren lovend. Wie wil er meer bij de opening van een eerste tentoonstelling?
Openingstoespraak van Dymphy van Dijk
Goedemorgen familie, vrienden, belangstellenden
Welkom
Ik ben Dymphy van Dijk. Vriend maar vooral fan van Ruud en ben blij dat ik gevraagd ben deze expositie te openen.
Wat u hier ziet hangen is het werk van Ruud van den Berg ofwel Domstad Rudie.
Tekeningen, zeggen sommigen, foto’s zeggen anderen. Het zijn geen van beide. Er wordt gefotografeerd en geschilderd en wel in die volgorde.
Dat foto’s gebruikt worden als uitgangspunt is geen unicum.
Breitner schilderde prachtige stadsgezichten aan de hand van foto’s die hij maakte.
Warhol gebruikte fotografie als uitgangspunt voor bijvoorbeeld zijn zeefdrukken van Marilyn Monroe.
En ook Marlene Dumas maakte er geen geheim van en schilderde soms rechtstreeks over haar foto’s heen.
Zo ontstaat er een, door de ogen van de maker, gecreëerde werkelijkheid. Geen replica maar een bijzondere, kunstzinnige kijk op de werkelijkheid.
Wat mij intrigeert in zijn werk is dat er iets niet lijkt te kloppen. Het lijkt een vlakke voorstelling in een natuurlijk perspectief. Het krijgt daardoor iets paradoxaals. Dit contrast tussen de vlakke, eenduidige kleurvelden en het natuurlijk perspectief van de foto geeft het een picturale spanning.
Maar bovenal zie je Ruuds liefde voor de schoonheid van de stad Utrecht.
In zijn stad is het altijd mooi weer. De kleuren sprankelen onder een strak blauwe lucht met hier en daar een wolkje. Geen donkere wolk te zien, geen vogelenpoepje op de ruit.
Het Utrecht van Rudie schittert.
Dymphy van Dijk is afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en de kunstopleiding van de Stichting Opleiding Leraren.

Misschien ook interessant

Back to Top